Daarom hebben vrouwen altijd koude voeten in bed

Daarom hebben vrouwen altijd koude voeten in bed
Koude voeten in bed. Ze bezorgen een derde van de vrouwen slaapproblemen. En dat terwijl mannen er nauwelijks last van hebben. Gelukzakken. Maar laat het een – magere – troost zijn: koude voeten in bed zijn eigenlijk heel normaal. Als het kouder wordt, stuwt je lichaam warmte naar de vitale organen. Om die van voldoende warmte te voorzien, moet het wel kleine bloedvaten zoals de haarvaten afsluiten. Voornamelijk de handen en voeten zijn daar de dupe van.

Maar waarom hebben vrouwen meer last van koude voeten dan mannen? En welke oplossingen zijn er? Je ijsklompen tegen de warme voeten van je man aanvlijen? Of toch maar warme sokken voor koude voeten aantrekken? 

Vrouwen hebben sneller koude voeten dan mannen: oorzaken

Mannen snappen niet waarom vrouwen steen en been klagen over die koude tenen en vingers. Begrijpelijk, want wist je dat de lichaamstemperatuur van een vrouw gemiddeld 0,22 graad hoger is dan van mannen. En toch hoor je vrouwen vaker zeggen dat ze het koud hebben. Heh? Onderzoek bewijst dat het geen aanstelleritis is. De temperatuur van hun handen en voeten ligt gemiddeld 1,55 graden kouder dan die van mannen. 

De schuld van de hormonen

De lichaamstemperatuur van vrouwen wordt nauwkeurig gereguleerd door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Wanneer de hoeveelheid oestrogeen in je bloed stijgt, is je lichaam gevoeliger voor temperatuurverschillen. Het verklaart meteen waarom vrouwen het tijdens hun menstruatie kouder hebben dan gewoonlijk.  

Speklaagje versus sixpack

Vrouwen hebben 10% meer lichaamsvet dan mannen. Lekker warm, zo’n speklaagje? Klopt, al gaat die vlieger maar gedeeltelijk op. Hoe meer vet op je lichaam, hoe meer je binnenste, vitale organen beschermd worden tegen kou. Maar dat betekent ook dat er dan minder bloed naar je handen en voeten gaat. En de warmte van buitenaf kan ook minder goed je lichaam in. Komt daar nog eens bij dat vrouwen minder spieren hebben dan mannen. Spiermassa produceert warmte, waardoor mannen het minder snel koud krijgen. 

sixpack versus speklaagje

Ijzerpillen of ijsklontjes

Mannen hebben meer ijzer in hun bloed dan vrouwen. Die laatste hebben dan ook meer te kampen met ijzertekort. En dat terwijl ijzer juist noodzakelijk is voor een goede bloeddoorstroming. Bij een tekort is de bloedtoevoer niet optimaal. Op aanraden van je huisarts kunnen ijzerpillen voorkomen dat je voeten aanvoelen als ijsklontjes.  

Wat kan je doen tegen koude voeten in bed?

Gelukkig zijn er heel wat oplossingen om je koude voeten op te warmen. Met deze tips heb je in een mum van tijd warme voeten. 

1. Beweeg

Om je bloedcirculatie op gang te krijgen, is sporten een goede remedie. Blijf je liever binnen in de winter? Dan kan je je beperken tot enkele eenvoudige oefeningen. Ga bijvoorbeeld op je tenen staan en dan langzaam met je hele voet op de grond om daarna op je hiel te leunen. Herhaal die oefening vijf minuten lang. Je voeten voelen gegarandeerd lekker warm aan. Lig je in bed of zit je aan je bureau? Draai dan met je enkels een rondje. Doe dat 40 keer per voet en je zal geen last meer hebben van koude voeten in bed. 

bewegen en koude voeten

2. Draag wollen sokken

Trek wollen sokken aan, nog voor je voeten koud hebben. Wol houdt de warmte vast en reguleert de temperatuur. Daardoor hebben je voeten nooit te warm of te koud. Draag ze gerust in bed voor een onverstoorde nachtrust. 

wollen sokken tegen koude voeten

Nooit koude voeten dankzij deze ultra warme en extreem zachte plaid met buidel om je voeten in te steken. Of je even uit je zetel wil komen? No way

cosy feet

3. Slaap onder een warm dekbed

Ben jij een van die koulijders die ten einde raad een extra dekbed over zich draperen? Goed geprobeerd. Maar behalve wanneer je een kwalitatief vierseizoensdekbed koopt, is dat eigenlijk niet zo’n goed idee. De dekens gaan namelijk schuiven of juist warmte afgeven waar het niet nodig is. Kies liever voor één warm dekbed uit natuurlijke materialen zoals dons. Wist je dat er zelfs donsdekens bestaan, die speciaal ontworpen zijn voor mensen met koude voeten en onderbenen? Die donzen dekbedden hebben een extra warme voetenzone, waardoor je dat extra deken achterwege kan laten. 
 

Dekbed 100% Siberische dons
100% Siberische dons

4. Drink geen cafeïne en stop met roken

Heb je het koud? Een warm kopje koffie zal je goed doen. Not. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in je voeten, waardoor je voeten koud worden (of blijven). Hetzelfde geldt trouwens voor sigaretten. Alcohol verhoogt dan weer het warmteverlies van je lichaam. 

cafeine helpt niet tegen koude voeten

5. Zit niet met gekruiste benen

Hoe comfortabel de zithouding ook is, gekruiste benen belemmeren een goede bloeddoorstroming. Ze snijden de bloedtoevoer af, waardoor het bloed niet tot bij je voeten raakt. Op termijn kan dat zelfs leiden tot pijnlijke benen, tintelende voeten en spataderen.

Gekruiste benen zorgt voor koude voeten

6. Let op wat je eet

Als je koude voeten hebt, eet je best zoveel mogelijk warme gerechten. Dat spreekt voor zich. Daarenboven geven hete pepers en andere pikante kruiden warmte aan je lichaam. Van de endorfines die dan vrijkomen, word je blij vanbuiten en warm vanbinnen. Ook vitamine B12 en omega 3 stimuleren de bloedcirculatie in je lichaam. Eet dus veel gember, vis, peterselie, uien, abrikozen, pompoenpitten, noten, watermeloen en selderie. Let wel, voor het slapengaan eet je best niet te zwaar en niet al te veel. Heb je dan eindelijk warme voeten, houdt een volle maag je wel niet uit slaap?!  

van pikant eten krijg je het warm

7. Drink genoeg water

Wanneer je lichaam te weinig vocht binnen krijgt, daalt je temperatuur sneller. Zet standaard een fles water op je desk en een glas water naast je bed. Zo staat die altijd in het zicht. Vergeet je toch te drinken? Er bestaan tal van handige apps die kan downloaden op je smartphone. No excuse. 

drink voldoende water

8. Wisselbaden en voetmassages

Geef je voeten voor je gaat slapen een wisselbad. Wissel warm af met koud. Begin met warm, eindig met koud water. Ook voetmassages stimuleren de bloedsomloop. Masseer je voeten bijvoorbeeld met sesamolie, vaseline of massageolie. Trek daarna sokken aan, zodat je voeten lekker warm blijven en zijdezacht aanvoelen. 

voetmassage

9. Leg je voeten in bed hoger dan je hart

Als je vaak last hebt van vermoeide, gezwollen of pijnlijke benen en voeten kan dat wijzen op een slechte bloedcirculatie. Je benen en voeten krijgen te weinig zuurstof, waardoor ze gaan zwellen en koud aanvoelen. In dat geval kan het helpen om je benen wat hoger te leggen. Het bloed stroomt op die manier makkelijker naar het hart, wat de de bloeddoorstroming stimuleert. Wil je lange tijd of dagelijks met je voeten ietwat omhoog slapen? Bij sommige lattenbodems is een handverstelbare voetenlift verkrijgbaar. Zo blijft je lichaam te allen tijde in de juiste balans.

verstelbaar bed

Wil je een voetenlift of (elektrisch) verstelbaar bed kopen?

Kom gerust langs of maak een afspraak in de Sleeplife®-winkel in je buurt.
We begeleiden je graag naar het perfecte exemplaar.


 

Tags slaapproblemen Geplaatst door 26 januari 2018