Last van een winterdip? Oorzaak en oplossingen

Ben je ook zo moe overdag? Raak je niet uitgerust, ook al heb je voldoende geslapen? Om nog maar te zwijgen van je onstilbare honger naar zoet? Ja hoor, heel herkenbaar. Veel mensen hebben dezelfde klachten als jij in de herfst/winter. Het zijn de symptomen van een winterdip of winterdepressie. Wat is de oorzaak? Waarom ben jij er vatbaar voor? En wat kan je ertegen doen? Lees zeker verder.

vermoeidheid winterdepressie

Wat is een winterdip en wat zijn de klachten? 

Het zou fijn zijn als een winterdip een sausje voor bij de tapas was. Helaas is het niet zo lekker en is de nasmaak een beetje wrang. Een winterdip of winterdepressie is namelijk een periode in de herfst en/of de winter waarin je je niet zo goed voelt als gewoonlijk. Klachten gaan van lusteloos zijn, sneller vermoeid zijn, voortdurend willen slapen, meer behoefte hebben aan zoet eten tot concentratieproblemen en huilerig zijn. Plots lijkt alles een stuk somberder en je wil niets liever dan binnen in de zetel zitten.

Oorzaak winterdepressie

Tijdens de wintertijd zien psychiaters en dokters vaak een opvallende stijging van het aantal patiënten met een depressie. Maar hoe komt dat nu? Wel, de winterdip is te wijten aan een tekort aan zonlicht. Je biologische klok – ook wel je slaap-waakritme genoemd - wordt onder invloed van het slaaphormoon melatonine geregeld. Melatonine komt in je hersenen vrij als het donker wordt. Het is een belangrijke stof om de slaap te vatten. Hoe minder licht, hoe meer melatonine wordt aangemaakt. Door het gebrek aan licht in de winterperiode kampen meer mensen met slaapproblemen. Je staat op in het donker om naar het werk te gaan. En de zon gaat zo vroeg onder dat je in het donker naar huis gaat. Je lichaam maakt dus te veel melatonine aan. Daardoor ben je overdag slaperig, maar ‘s avonds plots niet meer moe.

Tips om winterdip en slaapproblemen te voorkomen

Ben je bang dat jij een vogel voor de kat bent? Of heeft de winterdip jou al te pakken? Probeer je bioritme opnieuw te programmeren. Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op en ga op hetzelfde uur naar bed. Na 4 weken zou je slaap- en waakritme hersteld moeten zijn. Je ondervindt dan geen last meer van de wintertijd en slaapt ’s nachts weer beter. Kan je het jezelf veroorloven, dan is een siësta tussen dertien en vijftien uur gedurende een maand ook voldoende om de gevolgen van het winteruur op te lossen.

Mocht dat niet voldoende zijn, kan je ook deze tips uitproberen:

  • Breng tijd door in de buitenlucht: liefst in het eerste daglicht, omdat dat relatief veel blauw licht bevat. Dat remt de productie van melatonine, waardoor je echt wakker wordt.
  • Beweeg: regelmatig bewegen, halveert de kans op een winterdip. Probeer overdag in de buitenlucht te bewegen.  
  • Slik vitamine D: bij te weinig zonlicht, wordt er minder vitamine D aangemaakt. Gelukkig is zonlicht in een potje ook verkrijgbaar ;).
  • Gordijnen open, lichten aan: laat zoveel mogelijk zonlicht binnen waar jij aanwezig bent. Thuis of op het werk.
  • Eet gezond: groenten zijn een goed idee, suikerrijke voeding is dan weer af te raden.
  • Maak leuke plannen: zorg dat je leuke vooruitzichten hebt. Plan een reisje, een fijne uitstap … Zo kan je je op iets verheugen.
     

De winter brengt je bioritme dus zodanig in de war dat je overdag ter plekke in slaap kan vallen en ’s nachts ligt te woelen. Oververmoeidheid en najaarsmoeheid loeren om de hoek. Maar hé, laat je niet kennen. Dankzij een gezonde levensstijl, veel licht en leuke vooruitzichten doorsta jij de donkere periode met glans. Merk je na een maand geen enkele verbetering? Je vermoeidheid kan ook een andere oorzaak hebben. Kom gerust langs in een van onze 21 winkels. Of praat erover met je arts.