Hoe kies je een donsdeken of dekbed?

Breekt het zweet je 's nachts uit? Of lig je net te rillen van de kou? De kans is groot dat je niet onder het juiste dekbed slaapt. Weet je niet welk dekbed te kiezen? Wees gerust, we leggen je graag uit hoe je een donsdeken of dekbed kiest. Zo geniet je altijd van de perfecte temperatuur 's nachts, zonder dat je energiefactuur stijgt.

Het juist donsdeken of dekbed kiezen

Stap 1: Kies de juiste vulling

Dons

Vederlicht, zalig zacht en lekker warm

Als je houdt van een licht dekbed dat toch lekker warm aanvoelt, overweeg dan een donzen dekbed of donsdeken. Vederlicht en zalig zacht. Het drapeert zich mooi rond je lichaam en biedt een maximale bewegingsvrijheid. Dankzij de thermo-isolerende werking heb je trouwens nooit te warm of te koud. Kortom, perfect om energie te besparen.

Ganzendons of eendendons? 

Wat is het verschil tussen ganzendons en eendendons? Ganzendons is duurder dan eendendons. Zelfs al is het donspercentage gelijk. Hoe dat komt? Enerzijds omdat ganzendons een schaarser product is. Anderzijds omdat de donsvlokken van de gans groter zijn dan de donsvlokken van een eend. En laat het nu net de grootte van de donsvlok zijn die de isolatiewaarde bepaalt.

Ganzendons heeft een hogere isolatiewaarde dan eendendons. Er is dus minder dons nodig om eenzelfde warmteniveau te bereiken. En hoe minder vulling, hoe lichter het dekbed en hoe meer bewegingsvrijheid.

Tip: let op de verhouding tussen dons en veren. Dons is zachter en lichter dan veren en houdt de warmte beter vast. Daarom bestaan onze donsdekens uit minimum 90% dons van de beste kwaliteit.

Natuurlijke materialen

Antitranspirerend, vochtabsorberend en -regulerend

Transpireer je veel ’s nachts, maar heb je het toch graag lekker warm? Overweeg dan zeker een dekbed met natuurlijke materialen, zoals bamboe, kameelhaar of wildzijde. Ondanks de hoeveelheid transpiratievocht die je verliest, voelt je huid helemaal niet klam aan. Doordat de vezels ademen, zijn ze namelijk uitermate vochtabsorberend en –regulerend. En ideaal trouwens als je graag een zwaarder dekbed op je hebt.

Synthetische vulling

Antiallergisch en onderhoudsvriendelijk

Ben je gevoelig aan huisstofmijt of zoek je een onderhoudsvriendelijk dekbed? Dan kies je best voor een synthetisch dekbed. Dat kan je gemakkelijk wassen op 60°C. De huisstofmijt overleeft die temperaturen niet. Ideaal dus als je allergisch bent. Dit type dekbed slaat bovendien je lichaamswarmte op, waardoor het je de hele nacht warm houdt.

Lees ook: 5 tips om warme winternachten te beleven én energie te besparen

Stap 2: Kies de grootte van je dekbed

Extra dekbed = extra slaapgenot

Weet je niet hoe groot je dekbed moet zijn? Wees gerust, het is eigenlijk heel eenvoudig. De ideale grootte hangt vooral af van de afmetingen van je bed.

Kies in elk geval je deken groot genoeg, of je nu in een eenpersoons- of tweepersoonsbed slaapt. En al zeker als je nachtelijke ruzies en trekpartijtjes met je partner wil vermijden. Tip: bij Sleeplife® vind je extra grote dekbedden voor extra veel slaapgenot! Wist je dat je zelfs 2 verschillende dekbedden met elkaar kan combineren? Ideaal voor als je partner een andere slaapvoorkeur heeft!

Onderstaande tabel helpt je de juiste grootte te bepalen.

Juiste grootte dekbed donsdeken bepalen

Lees ook: 5 tips om beter te slapen naast je partner

Stap 3: Kies de warmteklasse

Heb je het graag warm of iets frisser?

Dekbedden en donsdekens van goede kwaliteit houden je lekker warm bij koud weer en blijven aangenaam aanvoelen bij warme temperaturen. Bij Sleeplife® kan je kiezen uit verschillende warmteklassen, van light tot extra warm.

  • Light: het ideale zomerdekbed. Zelfs tijdens een bloedhete zomernacht heb je best iets op je liggen. Met een licht dekbed voorkom je dat je lichaam te snel afkoelt en je nachtrust verstoort.
  • Medium: perfect voor het tussenseizoen. Ideaal als het nog wat frisjes is op je kamer, maar toch te warm om onder een dik dekbed de slaap te kunnen vatten.
  • Warm/Extra warm: beide heerlijk warm in de winter. Alleen doet extra warm er nog een schepje bovenop. Ideaal als je een echte koukleum bent of wanneer je in de winter energie wil besparen.  

Liever een dekbed voor het hele jaar?

Ga dan voor een vierseizoensdekbed (ook wel combi genoemd). Het dunnere gedeelte is heerlijk licht voor de zomer. Het dikkere deel is perfect voor het tussenseizoen. Als je beide delen combineert, heb je het gezellig warm in de winter.

Hulp nodig bij de keuze van je dekbed? Kom gerust langs in 1 van onze 21 winkels. We maken graag tijd vrij om je te helpen.