Hoe zie je dat je bed, lattenbodem of matras aan vervanging toe is?

De meeste mensen beseffen pas dat hun matras of lattenbodem aan vervanging toe is, wanneer ze slechter slapen dan vroeger. Ze zijn minder uitgerust of hebben plots nekklachten, rugklachten, schouderpijn of pijn aan de heupen. Die klachten kunnen erop wijzen dat je slaapsysteem versleten is. Maar er zijn ook andere manieren om te zien dat je bed aan vervanging toe is. 

matras of lattenbodem versleten

Zo weet je dat je lattenbodem versleten is

1. Levensduur lattenbodem is overschreden

De gemiddelde levensduur van een lattenbodem is 15 tot 20 jaar. Als deze leeftijd bereikt is, kan het tijd zijn om je bedbodem te vervangen. Maar dit is slechts een indicatie. De snelheid waarmee je bed verslijt, heeft natuurlijk te maken met je lichaamsbouw, gewicht, transpiratie … Gesteld dat je 8 uur per nacht slaapt, dan heb je na 10 jaar meer dan 29.000 uur in bed doorgebracht. Logisch dat de veerkracht en ondersteuning na al die jaren niet meer zijn wat ze vroeger waren.

2. De latten zijn niet langer bol, maar recht

Als je een nieuwe lattenbodem koopt, staan de latten bol gespannen tussen de draagrubbers. Naarmate de jaren verstrijken en je lichaam er frequent druk op uitoefent, verliest je bedbodem zijn draag- en veerkracht. De latten staan dan niet langer bol, maar liggen plat of recht. Slaap je in een vochtige kamer? Ook dat kan ervoor zorgen dat je latten gaan doorhangen. Benieuwd hoe jouw lattenbodem er aan toe is? Til je matras eens op en kijk of de latten vervormd zijn.

3. Het ophangsysteem is versleten

De latten van je lattenbodem zitten opgespannen in draagrubbers. De rubbers zorgen ervoor dat de latten mooi bol blijven staan voor een maximale schokdemping. Helaas drogen deze rubbers na verloop van tijd uit. Ze worden minder soepel en in het ergste geval verbrokkelen ze.

Zo weet je dat je matras versleten is

1. Levensduur matras is overschreden

Een kwalitatieve matras gaat ongeveer 10 jaar mee op voorwaarde dat je ze goed onderhoudt natuurlijk. Als je slecht slaapt of niet langer uitgerust wakker wordt, kan het erop wijzen dat je matras zijn beste tijd gehad heeft. Op een versleten matras slaap je niet alleen slecht, op termijn krijg je ook te kampen met lichamelijke klachten. Sta je op met rug- of nekpijn? Ga even na hoe oud je matras is. Wie weet verricht een nieuw exemplaar wel wonderen.

2. Een put of kuilvorming in je matras

Vertoont je matras een of meerdere kuilen? Helt je matras af naar het midden, waardoor jij en je partner naar elkaar toe rollen? Dan is je matras dringend aan vervanging toe. Het is normaal dat je matras zich naar je lichaam vormt, maar als er zich duidelijk een put aftekent, moet er toch een belletje rinkelen. Je lichaam wordt dan niet langer correct ondersteund, waardoor rug- en heuppijn de kop opsteken. Nog langer op deze matras slapen, is niet aan te raden en alles behalve aangenaam.

3. Vieze vlekken

Spot je vlekken op je matras? Op het eerste zicht lijkt dit niet zo dramatisch. ’s Nachts verlies je nu eenmaal veel vocht. Maar als je de plekken eens onder een microscoop zou bekijken, merk je dat het er krioelt van de bacteriën en schimmels. Niet hygiënisch en bovendien kunnen ze schadelijk zijn voor je gezondheid en het slaapklimaat in je kamer. Je matras vervangen, is een goed idee.

vieze vlekken matras vervangen

Nieuwe lattenbodem of matras kopen? Hierop moet je letten

nieuwe lattenbodem of matras kopen

  • Kies je bedbodem en matras groot genoeg

90, 120 of 140 cm breed voor een eenpersoonsbed. 140, 160, 180 of 200 cm breed voor een tweepersoonsbed. Je bed moet minstens 20 cm langer zijn dan jezelf. Bij Sleeplife® heb je steeds de keuze tussen 200, 210 of 220 cm.

  • Hoeveel weeg je?

Of je beter een harde of een zachte matras kiest, hangt af van je gewicht en lichaamsbouw. Ben je licht en tenger gebouwd, dan heb je een zachtere en soepelere ondersteuning nodig dan iemand die zwaarder en breder is.

  • Zweet je veel of heb je bepaalde allergieën?

Kies dan voor een matras en lattenbodem met een optimaal ventilatievermogen. De juiste beschermer voorkomt dat je overmatig zweet en dat allergieën de kop opsteken.

  • Vlak, handmatig verstelbaar of elektrisch verstelbaar?

Afhankelijk van je wensen en de luxe die je verwacht van je bed kan je kiezen voor een vaste, handmatige verstelbare of elektrisch verstelbare bedbodem met 2 of 4 elektrische motoren.

Vertonen jouw matras en lattenbodem tekenen van slijtage?

Maar ben je niet zeker of ze aan vervanging toe zijn? Laat ons gerust enkele foto’s zien. Of kom langs in de Sleeplife®-winkel in je buurt. Zo kan je zelf het verschil ervaren.

Op zoek naar een nieuwe matras of lattenbodem? Kom gerust langs. We maken graag tijd om je uitgebreid te adviseren.