Ik ben volwassen en slaap met een knuffel. Is dat normaal?

Schaam jij je om die knuffelbeer in je bed? Ben je ervan overtuigd dat slapen met een teddybeer iets voor baby’s en kinderen is, maar kan jij niet slapen zonder? Wees gerust, je bent helemaal niet abnormaal. Er slapen veel meer volwassenen met een knuffel dan je denkt.

slapen met knuffel volwassen

Hoeveel mensen slapen met een knuffelbeer?

Vraag een volle zaal wie nog met een knuffel onder wol kruipt. Gegarandeerd steekt niemand zijn vinger in de lucht. Ben jij dan de enige die dat doet? Absoluut niet. Ongeveer één derde van alle volwassenen pleit schuldig. Zowel mannen als vrouwen. Alleen komen ze er niet zo graag voor uit. Meer zelfs, ze verstoppen die als familie of een date langskomt. Ze schamen zich omdat het kinderachtig is. Maar is dat eigenlijk wel zo? Helemaal niet. Volgens (ontwikkelings)psychologen zijn er namelijk verschillende redenen waarom mensen met hun knuffel in bed willen.

Waarom slapen volwassenen met een knuffeldier?

Veiligheid

Sommigen slapen met hun knuffel uit pure gewoonte. Waarom zou je met iets stoppen als het fijn is? Maar de meesten doen het omdat hun knuffel - net als bij kinderen - een gevoel van veiligheid, warmte en geborgenheid geeft. Omdat ze onzeker zijn of voor een verandering in hun leven staan. Volwassenen die aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe job of een nieuwe studie, grijpen vaker naar hun knuffeldier. Psychologen beschouwen teddyberen dan ook als een overgangsobject. Perfect normaal en geen reden om Bruintje of Baloe de beer bij het groot huisvuil te zetten.

Knuffelkussen

Niet iedereen die met een knuffel slaapt, doet dat om sentimentele redenen. Sommige mensen gebruiken hun knuffelbeer als steuntje of hoofdkussen. Praktisch, toch? Eigenlijk niet. Een knuffelbeest is niet bepaald gemaakt om op te slapen. De vorm en samenstelling bieden je hoofd en hals nooit de nodige ondersteuning. De kans dat je wakker wordt met nekpijn is dan ook bijzonder groot. In tegenstelling tot een echt, kwalitatief hoofdkussen, dat je juist stimuleert een goede slaaphouding aan te nemen.

knuffel slaapkamerdecoratie

En dan zijn er nog volwassenen die niet indommelen met hun knuffel, maar hem wel in bed leggen. Als decoratie tussen de sierkussens en -plaids. Zo’n oude troetelbeer oogt niet alleen vintage, hij is ook een stukje nostalgie. Hij was je beste vriend, je gesprekspartner en vertrouwenspersoon. Hij bood je troost, vreugde en keek je altijd aan met van die lieve oogjes. Logisch dat je teddy een mooi plaatsje in je slaapkamer verdient.

Verzwijgen, verbannen of vertellen?

De meeste mensen gooien hun knuffel uit bed tussen de leeftijd van zes en tien jaar. Slapen met een knuffel is dus meestal van tijdelijke aard. Maar wat als het niet tijdelijk is? Wat als je je hele leven met Snuf wil slapen? Die keuze staat je helemaal vrij. Je hoeft dat ook voor niemand te verbergen. Maar weet dat er altijd mensen zijn die dat vreemd zullen vinden. Voel je je daar niet goed bij? Overweeg dan een nachtrust zonder knuffelbeer. Door hem bijvoorbeeld te vervangen door een dekentje of geleidelijk aan af te bouwen. Slaap eens elke week met een kleinere teddybeer, tot je er geen meer nodig hebt. Of zeg gewoon hoe de vork in de steel zit. Maak er een grapje over of vertel gewoon dat je het leuk vindt om iets vast te houden, alsof er iemand bij je ligt. So what?

Dus, is slapen met een knuffel normaal als je volwassen bent?

Zijn jij en je knuffeldier onafscheidelijk? Je bent niet alleen en zeker niet gek. Zolang je je knuffel niet overal meeneemt of er in het openbaar gesprekken mee voert, hoef je je geen zorgen te maken. Jij beslist of Beer bij jou in bed ligt én of je daarvoor uitkomt of niet. Doe waar jij je goed bij voelt. Het is jouw leven. Live it fully!

Nieuwe knuffelbeer kopen?

Bij Sleeplife® vind je de leukste teddyberen voor jou of je kind. Kom gerust langs in een van onze 21 winkels in Vlaanderen of maak een afspraak in de winkel in je buurt.

Op zoek naar een slaapoplossing of slaapkamerdecoratie?