’s Nachts opstaan om te eten. Onschuldig of niet?

Een hongertje krijgen later op de avond. Wie heeft dat nou niet eens? Wel, je bent zeker niet de enige die voor het slapengaan nog een pitstop houdt bij de koelkast. Geen reden dus om je zorgen te maken. Althans, als het niet in de weg staat van een gezond slaappatroon. Nachtelijke eetbuien komen vaker voor dan gedacht en kunnen je slaappatroon grondig verstoren. Waar komt die hunkering naar eten ’s avonds laat nu vandaan en hoe kun je verhinderen dat je slaap eronder gaat lijden?

nachtelijk eten

Niet zomaar een kwaaltje

Hongerig wakker worden, even opstaan en iets eten om je trek te stillen. Het klinkt misschien niet erg serieus, maar nachtelijk eten is niet altijd onschuldig. Er bestaan zelfs 2 soorten aandoeningen waarbij een persoon ’s nachts opstaat om de koelkast of koekjeskast leeg te plunderen. Het ‘Night Eating Syndrom’ of nachtelijke eetbuienstoornis (NES) en de ‘Sleep Related Eating Disorders’ of slaapgerelateerde eetstoornissen (SRED). In beide gevallen word je tijdens het slapen meermaals wakker met onstilbare honger. Enkel nadat je iets gegeten hebt, kun je weer slaap vatten. De voeding die tijdens zo’n eetbui naar binnen wordt gewerkt, is meestal erg calorierijk. Zo wordt vaak wel meer dan 25% van de dagelijkse calorieën geconsumeerd. Dat quasi élke nacht op rij.

Wat is dan precies het verschil tussen NES en SRED? Mensen die worstelen met een nachtelijke eetbuienstoornis, zijn klaarwakker en zich volledig bewust van wat ze doen. Als er sprake is van een slaapgerelateerde eetstoornis, herinnert de persoon zich de volgende ochtend niets meer van zijn of haar nachtelijke escapade naar de keuken. Ze eten namelijk tijdens het slaapwandelen. Nachtelijke eetbuienstoornis is sinds kort een erkend type eetstoornis, terwijl de slaapgerelateerde eetstoornis een combinatie is van een eet- en slaapstoornis.

Natuurlijk gaat dat nachtelijk eten of slaapeten niet zomaar onopgemerkt voorbij. Zowel fysiek als mentaal heeft het een grote impact:

  • ’s Morgens geen trek hebben
  • Gewichtstoename
  • Vermoeidheid
  • Neerslachtig zijn door schaamte en schuldgevoelens

En hoewel iedereen soms vreemde dingen doet in zijn slaap, valt niet te ontkennen dat SRED risico’s met zich meebrengt. De slaapwandelaar kan zich bezeren door messen of andere keukentoestellen te gebruiken. Sommigen steken zelfs het fornuis in gang om maaltijden klaar te maken.

's nachts eten verdikken

Oorzaak: slaapproblemen

Beide stoornissen kunnen het gevolg zijn van bijvoorbeeld overdag streng diëten, stress of een verstoord bioritme. Maar ook je slaapkwaliteit is een belangrijke speler. Vaak ligt een andere slaapstoornis namelijk aan de basis van het bewust of onbewust nachtelijk eten. Je hoeft je natuurlijk niet meteen zorgen te maken als je eens een nachtje minder goed slaapt, maar hou je slaappatroon toch in het oog. Met de 8 slaaptips van Sleeplife® kun je je nachtrust verbeteren.

Je belandt bovendien snel in een vicieuze cirkel. Overdag heb je minder trek door ’s nachts te eten. Je slaat daarom maaltijden over of je eet minder om je nachtelijk eten te compenseren. Het resultaat? ’s Avonds heb je weer vreselijke trek.

Aanpak

De cirkel doorbreken en een gezond en regelmatig slaapritme aannemen is dus de boodschap. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Daarom geven we je enkele tips om gericht actie te ondernemen.

Vermijd stress

nachtelijke vreetbuien door stress

Niet enkel doorheen de dag, maar ook voor je onder de wol kruipt. Gespannen naar bed gaan bemoeilijkt het inslapen. Neem een warm bad, lees een hoofdstuk in een goed boek of luister naar je favoriete muziek. Wat voor jou het beste werkt, is prima. Ontspannen gaan slapen is niet enkel bevorderlijk voor je nachtrust, stress is ook een trigger voor nachtelijk eten. Volledig zen naar bed gaan dus.

Herstel je bioritme

Het is onvermijdelijk dat je eetpatroon ontregeld raakt, maar ook je slaapritme wordt door elkaar geschud. Probeer daarom je bioritme te herstellen. Krijg je eetpatroon terug op het juiste spoor door geen maaltijden over te slaan en te eten op vaste tijdstippen, ook als je geen honger hebt. Wat je slaappatroon betreft, is het belangrijk om altijd op regelmatige tijdstippen op te staan en te gaan slapen. Probeer ook elke nacht voldoende te slapen.

Zorg voor een goeie slaapomgeving

slaapomgeving eten in de nacht

Om je nachtrust nog een boost te geven, moet je zorgen voor een comfortabele slaapomgeving waarin je je goed voelt . Alles begint bij je bed. Voldoet dat nog steeds aan je behoeften of is het eigenlijk aan vervanging toe? Ontdek al onze lattenbodems en boxsprings. Sleeplife® helpt je graag bij het maken van een keuze. Optimaal slaapcomfort hangt ook af van een degelijke matras en kussen, volledig in lijn met jouw lichaam en noden. En dan hebben we het nog niet gehad over je slaapkamer zelf. Waar slaap je nou beter dan in een ruimte die rust, warmte en gezelligheid uitstraalt? Met de juiste slaapaccessoires en mooi beddengoed ben je al aardig op weg om de juiste sfeer te creëren.

Werken bovenstaande tips niet of heb je een vermoeden dat je last hebt van NES, SRED of een andere slaapstoornis? Raadpleeg dan een arts.

Wil je graag persoonlijk slaapadvies?

Kom in dat geval langs in de Sleeplife®-winkel bij jou in de buurt. Samen gaan we op zoek naar het ideale slaapsysteem voor jou. We begeleiden en adviseren je graag naar de slaapoplossing op maat van jouw leven.

Op zoek naar jouw ideale slaapsysteem? Verwittig ons van je komst, dan maken we voldoende tijd vrij om je te adviseren. Uiteraard ben je ook zonder seintje welkom in 1 van onze 21 beddenwinkels.