Lage rugpijn: oorzaken

De meeste mensen ervaren op een bepaald moment in hun leven lage rugpijn. Het is een veelvoorkomende aandoening die het onderste deel van de wervelkolom aantast. Er zijn veel oorzaken van lage rugpijn of pijn in de onderrug, zoals te weinig beweging, een foute slaaphouding of een versleten matras. In dit artikel leggen we je graag de oorzaak van lage rugklachten uit en wat je eraan kan doen.

Je zit te lang aan je bureau

Werk jij veel met de computer? Dan breng je ontzettend veel tijd door aan je bureau. Die zithouding is echter belastend voor je rug. Wie uren aan een stuk achter zijn computer doorbrengt, bijvoorbeeld op het werk, ontwikkelt dan ook vaak lage rugpijn. 

De oplossing? Let extra op je houding terwijl je op je bureaustoel zit. Is er veel ruimte tussen je rug en de leuning van je stoel? Gebruik dan een kussen. Sommige bedrijven staan ook open voor een standing desk. En als dat geen optie is, probeer dan regelmatig korte wandelpauzes te nemen, eventueel gevolgd door enkele eenvoudige stretchoefeningen. Beweging is namelijk cruciaal voor een gezonde rug.

Lage rugpijn oorzaken - te lang aan bureau zitten

Je beweegt te weinig

Wie zware fysieke inspanningen levert, loopt natuurlijk het risico op lage rugpijn. Maar wist je dat te weinig bewegen ook nefast is voor je rug? Mensen die veel tijd achter hun bureau doorbrengen, zitten het grootste deel van de dag stil. Ben jij ook zo iemand? Maak er dan een gewoonte van om 's avonds een flinke wandeling te maken.

Je kan ook enkele eenvoudige oefeningen doen die helpen tegen lage rugpijn. Ex-tienkamper en kinesist Hans Van Alphen demonstreert het even voor je.

Je bent een buikslaper

Een goede slaaphouding vinden en behouden is van groot belang om lage rugpijn te vermijden. Een slechte slaappositie kan niet alleen slaapproblemen, maar ook lage rugpijn in de hand werken. Wist je dat buiklig de meest belastende slaaphouding voor je rug is? Het vlakt de lendenkromming af, waardoor je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Bovendien ligt je nek gedraaid. Een onnatuurlijke positie die je gegarandeerd lage rugpijn oplevert.

In zijlig vormen je ruggenwervels een mooie, horizontale lijn. Ruglig is dan weer de meest gezonde slaaphouding voor je rug, omdat het contact met je matras het grootste is. Er is ook veel minder kans dat je in vreemde posities verrolt, wat bij zijlig en buiklig wel het geval is. Je leest er meer over in ons artikel over de beste slaaphouding bij lage rugpijn.

Lage rugpijn oorzaken - buikslaper

Je slaapt op de verkeerde matras

De verkeerde matras is de grootste oorzaak van lage rugpijn na slapen. De reden is heel eenvoudig: je lichaam wordt verkeerd ondersteund, waardoor de problemen zich snel beginnen op te bouwen. Ongeveer 40% van ons lichaamsgewicht bevindt zich ter hoogte van onze heup en taille. Lig je op een zachte matras, dan zakt je heup te ver weg. Daardoor komen de tussenwervelschijven in je onderrug onnodig onder spanning te staan. Op een te harde matras kunnen je schouders en heupen dan weer niet voldoende doorzakken, waardoor je wakker wordt met een stijve rug na het slapen.

Het zijn je lichaamsbouw en gewicht die bepalen of jij eerder een stevige of een zachte matras nodig hebt. Als je iets zwaarder of breder bent, zal je een stevige ondersteuning nodig hebben. Ben je iets fijner gebouwd? Dan is een zachte matras eerder geschikt voor een comfortabele nachtrust. Om te weten te komen welke matras bij jou past, is een SLAAP-DNA®-meting de enige optie. Gelukkig kan je zo'n meting bij Sleeplife® helemaal gratis laten uitvoeren.

Lage rugpijn oorzaken - verkeerde matras

Je bedbodem of matras is versleten

De meeste mensen beseffen pas dat hun matras, lattenbodem of boxspring versleten is wanneer ze slechter slapen dan vroeger. Heb je last van lage rugpijn? Dan kan dat erop wijzen dat je slaapsysteem versleten is. Je lichaam krijgt dan niet langer de juiste ondersteuning, wat snel rugklachten veroorzaakt.

Een kwalitatieve matras gaat gemiddeld zo'n 10 jaar mee, terwijl een lattenbodem of boxspring 15 à 20 jaar meegaat. Merk je echter kuilen in je matras of staan de latten van je bedbodem niet langer bol, maar recht? Dan is het hoog tijd om te investeren in nieuw slaapcomfort. Je leest er alles over in ons artikel met signalen om een versleten bedbodem of matras te herkennen.

Lage rugpijn oorzaken - versleten matras

Deze artikels kunnen je ook interesseren:

tips tegen lage rugpijn

Wil je komaf maken met lage rugpijn?

Kom langs voor een persoonlijk gesprek met echte slaapexperts. Je krijgt er een gratis SLAAP-DNA®-meting bovenop. Zo komen we te weten welk slaapsysteem helemaal bij jou past.